Oto Çekiciler Ayda Kaç Bin TL Kazanır?

Herkese yeniden merhaba! Bugünkü yazımızda bir oto çekici firmasının aylık ortalama ne kadar kazandığını inceleyeceğiz. Bunu yapabilmek için de ortalama iş yapan bir oto çekicinin gelirlerini ve giderlerini de tek tek inceleyeceğiz.

3 Kasım 2021, Çarşamba

Oto Çekiciler Ayda Kaç Bin TL Kazanır?

Herkese yeniden merhaba! Bugünkü yazımızda bir oto çekici firmasının aylık ortalama ne kadar kazandığını inceleyeceğiz. Bunu yapabilmek için de ortalama iş yapan bir oto çekicinin gelirlerini ve giderlerini de tek tek inceleyeceğiz. Bir oto çekicinin gelirine doğrudan etki eden üç temel faktör vardır. Bu faktörler şunlardır:

1- Bulunduğu şehirdeki oto çekici firması sayısına bağlı olarak rekabetin yoğunluğu.

Bir şehirde oto çekici hizmeti veren firma sayısının az mı çok mu olduğunu anlamanız çok kolay. Mesela Google’a “İstanbul oto çekici” yazdığınızda karşınıza çıkan ilan sayısı çoksa buradan firma sayısının ve dolaylı olarak da rekabetin çok fazla olduğu çıkarımını yapabilirsiniz. Böyle durumlarda firmalar, reklamlarını yapıp isimlerini olabildiğince duyurabilmeliler. Firmaları için bir internet sitesi oluşturabilirler ve Google’a reklam vererek sitelerini potansiyel müşteriler için görünür kılabilirler. Sosyal medya aracılığıyla kendilerini, verdikleri hizmetleri tanıtabilirler. Biz, daha kapsayıcı olması adına her iki durumu da inceleyeceğiz. Yani rekabetin çok olduğu versiyonu da rekabetin az olduğu versiyonu da ele alacağız. 

2- Oto çekici hizmeti verebileceği araç sayısı.

Bir firmanın elinde ne kadar araç varsa o kadar çok müşteriye hizmet verebilir. Ne kadar çok müşteriye hizmet verirse geliri de onunla orantılı olarak artar. Elbette giderlerinin de artacağını unutmamak lazım. Buna da yazımızın ilerleyen kısımlarında değineceğiz. Biz, ele alacağımız firmanın daha hafif çekici işleri için kullanılan bir sabit kasa ve daha ağır işler için kullanılan kayar kasa sahibi olduğunu düşünerek inceleyeceğiz. Elinde iki temel çekici aracı da var.

3- Oto çekici hizmetinin verildiği mevsim.

Yaz aylarında araç trafiğinin daha fazla olması, daha fazla kazaya/arızaya davetiye çıkarıyor. Bu durumda yaz aylarında daha fazla oto çekici hizmeti alındığı çıkarımını yapabiliriz. Kış ayları, oto çekiciler için yaz ayları kadar aktif ve kârlı geçmese de kış aylarında hava durumu ve yolun durumuna bağlı olarak yaşanabilecek kazalar ve arızalanmalar da yine oto çekici hizmeti gerektirir. Kış aylarında ortalama 40.000 ile 80.000 lira arası ciro yapan firmalar, yaz aylarında araç sayısının artmasıyla paralel olarak cirolarını arttırırlar ve 50.000 ile 120.000 lira arası bir ciro elde edebilirler.

Gece ve gündüz tarifesi farkı da var ancak o, tek başına bir madde olarak ele alınacak kadar büyük bir etken değil. Sadece gece ve gündüz tarifelerinin de aylık gelire etki ettiğiniz bilmeniz yeterli. Gece verdikleri hizmet için gündüz tarifelerinde talep ettikleri ücretin neredeyse iki katını talep ettikleri gece tarifesini kullanırlar. Gece tarifelerinin fazla olmasının sebebi vardiyalı çalışmadır. Mesela bir çekici sahibi gündüz saatlerinde kendisi çekici hizmeti verirken gece saatlerinde bu işi yapması için bir şoför işe alabilir. Bu, araç sahibinin giderini arttıracağı için bunu dengelemek adına gece tarifesindeki ücretlere zam yapabilir.

Bizce bu kadar bilgi yeterli. Şimdi biraz para konuşalım. Günlük olarak 4-5 defa oto çekici hizmeti veren bir araç, sahibine aylık ortalama 150 bin lira kadar gelir sağlayabilir. Ancak bu, ay sonunda elinizde kalan para değildir. Oto çekiciniz için her ay bakım, yakıt ve çeşitli vergi giderlerini göz önünde bulundurarak 30.000 ile 40.000 lira arasında bir meblağı gözden çıkarmanız gerekir. Bu durumda ay sonunda elinize geçecek net miktar 110 bin ile 120 bin lira arasında olacaktır. Hâlâ Türkiye standartları için oldukça kârlı bir iş olduğunu söyleyebiliriz. Tabi dikkat çekmek istediğimiz bir nokta daha var. Aracı kim sürecek? Eğer aracı siz sürecekseniz şoför için harcamanız gereken maaş, sigorta gibi giderleriniz olmayacaktır. Şayet bir şoför tutacaksanız o zaman da 23.500 ile 30.000 lira arasında bir gideriniz olacaktır ve ay sonunda net kârınız, 90 bin ile 100 bin lira bandında seyredecektir.

BUGÜN EN YAKIN AİLESİNE KATILMAK İÇİN BAŞVURU YAPIN, KAZANMAYA BAŞLAYIN. 

Yukarıda bir oto çekicinin gelirini etkileyen faktörleri açıkladığımızda araç sayısından da bahsetmiştik ve bizim senaryomuzda sabit kasa çekici ve kayar kasa çekici olmak üzere iki araç sahibi bir firma üzerinden ilerleyeceğimizi söylemiştik. 2 oto çekici sahibi bir firma, eğer diğer koşullar da uygunsa günde 4-5 çekici hizmetini rahatlıkla verebilir ve yukarıda belirttiğimiz miktarları rahatlıkla kazanabilir. Bir önceki cümlede kullandığımız “diğer koşullar” ifadesinden kastımız, rekabet ortamında firmanın iyi bir durumda olmasıdır. Yani aynı bölgede hizmet veren 15 oto çekici firmasından reklamlarla, sosyal medyadaki varlığıyla ve kolay ulaşılabilir olmasıyla sıyrılarak müşterilerin daha çok tercih ettiği firma olmasıdır. Tabi bir de şehrin büyüklüğünü unutmamak lazım. Büyük şehir = fazla araç = fazla iş fırsatı. Araç sayısının nispeten daha az odluğu küçük şehirlerde günlük 4-5 oto çekici hizmeti vermek pek gerçekçi olmayabilir. 

Bildiğiniz gibi oto çekici firmaları, sadece şehir içine hizmet vermezler. Şehirler arası oto çekici hizmeti de vardır. Tahmin edebileceğiniz üzere şehirler arası oto çekici hizmeti, şehir içi oto çekici hizmetine göre daha pahalıdır. Şehir içi oto çekici hizmeti fiyatları, 400 ile 800 lira arasında değişmekteyken şehir dışı oto çekici hizmeti fiyatları, 2500 ile 7000 lira arasında değişmektedir. Burada şöyle bir sorun ortaya çıkabilir. Oto çekici aracımız şehir dışına çıktığında şehir içindeki oto çekici taleplerine yanıt veremeyebiliriz ve aslında bizim için kârlı olacak şehirler arası oto çekici hizmetinin pek de değeri kalmaz. İşte tam da bu yüzden her oto çekici firmasının kesinlikle ama kesinlikle en az iki tane oto çekici aracı olmasını şiddetle tavsiye ediyoruz. Bir aracınız şehir dışı diğer aracınız da şehir içi hizmet verdiği takdirde kârınız çok yüksek olacaktır.

Yukarıda yüzeysel olarak ele aldığımız giderler kısmını biraz daha derinlemesine inceleyelim ve yazımızı daha fazla uzatmadan sonlandıralım. Bir oto çekici aracının giderleri listesinde en büyük gider kalemi yakıttır. Kullandığınız aracın modeline, türüne göre değişiklik göstermekle birlikte gelirinizin dörtte biriyle yarısı arasında bir meblağ yakıta gidebilir. Tabii her oto çekici hizmeti için aynı miktarda yakıt harcanmaz. Şehir içi oto çekici hizmetlerinde yakıt sarfiyatı, şehirler arası oto çekici hizmetinin yakıt sarfiyatına göre çok daha düşüktür. Giderler listemizdeki bir diğer gider kalemi ise şoför masrafıdır. Senaryomuzda firmanın iki araç sahibi olduğunu varsaydık. Araçlardan bir tanesini araç sahibi kendisi kullansa yine diğer araç için bir şoför alımı yapması gerekecek. Bu şoförün maaşı ve sigortası brüt gelirden düşülmelidir. Araç sigortası, aracın lastik ve motor bakımı gibi giderler de göz ardı edilmemelidir.

Yaz ve kış aylarında elde edilen gelirlerin farklı olduğunu belirtmiştik. Yaz aylarında aylık ortalama 150.000 lira kazanan bir firmanın kış aylarında bunu yarısını kazandığını varsayalım. Bu hesapla (6 x 150.000) + (6 x 75.000) olmak üzere bir oto çekici firmasının yıllık geliri 1.350.000 lirayı bulmaktadır. 1.350.000 / 12 dersek aylık 112.500 lira gibi müthiş bir gelirden bahsediyoruz.  Yalnız şunu belirtmekte fayda var. Her oto çekici firması bu miktarı kazanamaz. Bu seviyede bir gelire ulaşabilmek için oto çekici firmasının sektörde yer edinmiş olması, güvenilir ve kaliteli bir firma olarak kabul edilmesi lazım. Yani müşteriye güven vermesi lazım. Hiç kimse aracını güven vermeyen bir oto çekici firmasına emanet etmek istemez. Bu noktada oto çekici firması, hizmetlerini iyi pazarlamayı bilmelidir ve müşteriye güven vermelidir. “Güven versin.” diyoruz da peki ama nasıl? Öncelikle “Biz böyle iyiyiz, şöyle kaliteliyiz” gibi laflar belli bir yere kadar etkiler. Müşteri, oto çekici hizmeti alacağı firmanın gerçekten kaliteli ve güvenilir olduğuna dair somut kanıtlar görmek ister. Bizce bunu sağlamanın en iyi yolu da bir internet sitenizin olması ve daha önce hizmet verdiğiniz müşterilerin hakkınızdaki düşüncelerini orada belirtmesidir. Bu, çok güçlü bir referans kaynağı olacaktır. Mesela Enyakin.com, her zaman öne sürdüğü “güvenilir ve kaliteli hizmet” ifadesinin altını bu şekilde doldurabiliyor. Enyakin.com bünyesinde hizmet veren firmalar hakkında yapılan değerlendirmelere ulaşabileceğiniz sayfalarımızdan bir örnek verelim. Bu sayfayı incelediğinizde müşterilerimizin verdiğimiz hizmetler ile ilgili görüşlerine ulaşabilirsiniz. Siz de kendi işiniz için böyle bir yönteme başvurursanız güvenilirlik skorunuz artacaktır. 

Bizden bugünlük bu kadar. Bir sonraki yazımızda tekrar görüşmek üzere.

Enyakin.com; sağlıklı günler, keyifli sürüşler diler.
 

Bu makale toplam 13483 kez görüntülendi.
Oto Çekici İşi Yapmak İsteyenlere Öneriler
Oto Çekici İşi Yapmak İsteyenlere Öneriler

Merhaba, Enyakin.com’a hoş geldiniz! Bugünkü yazımızda oto çekici işi yapmak isteyenlerin mutlaka bilmeleri gereken birkaç önemli konuya değineceğiz.

(28513 kere okundu)
 Oto Lastikçi Dükkânı Nasıl Açılır? Dükkân Açmak için Gerekli Olan Detaylar
Oto Lastikçi Dükkânı Nasıl Açılır? Dükkân Açmak için Gerekli Olan Detaylar

Oto lastikçi hizmeti son dönemlerde revaçta olan iş kolları arasında yer almaktadır. Artan araç trafiği de bu hizmete duyulan ihtiyacı artırmaktadır.

(5513 kere okundu)
Oto Lastik Ömrü Kaç Yıl? | Lastik Ömrünün Bittiği Nasıl Anlaşılır?
Oto Lastik Ömrü Kaç Yıl? | Lastik Ömrünün Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Merhaba, Enyakin.com’a hoş geldiniz! Bugünkü yazımızda sizlerle hakkında çok fazla bilgi kirliliği olan bir konu hakkında konuşacağız. Evet, başlıktan da anlayacağınız üzere bugünkü yazımızın konusu lastik ömrü

(4927 kere okundu)
Çekici Fiyatları Nasıl Belirlenir?
Çekici Fiyatları Nasıl Belirlenir?

“Çekici” kavramı, araç sahiplerinin pek de sevdiği bir kavram değildir. Haksız da değiller aslında. Oto çekici hizmeti almak istiyorsanız muhtemelen aracınız, sizi hiç beklemediğiniz bir anda yolda bırakıp arızalanmıştır ya da bir kazaya karışmışsınızdır.

(2021 kere okundu)
Lastikçi mi Yoksa Mobil Lastikçi mi?
Lastikçi mi Yoksa Mobil Lastikçi mi?

Bugünkü yazımızda oto lastikçi hizmetini iki başlık altında inceleyeceğiz: sabit bir dükkânda hizmet veren lastikçi ve mobil lastikçi.

(1971 kere okundu)
Enyakın WhatsApp Destek Hattı
Enyakın WhatsApp Destek Hattı

Bugün size; çekici, oto lastikçi, vinç, yol yardım ve daha pek çok hizmeti almak istediğinizde sizin için en yakınınızda olan işletmeyi bulan ve bunu saniyeler içinde yapan WhatsApp destek hattımızdan bahsetmek istiyorum.

(1699 kere okundu)
Hesaplı Çekici Hizmeti Almanın Püf Noktaları
Hesaplı Çekici Hizmeti Almanın Püf Noktaları

Bir çekici hizmetinin fiyatını belirleyen ilk faktör aracınızın nerede olduğudur. Oto çekici fiyatları birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterir.

(1280 kere okundu)
Türkiye’de Bir İlk: “Enyakın Garaj”
Türkiye’de Bir İlk: “Enyakın Garaj”

Herhangi bir hizmet almak istediğimizde ilk yapacağımız şey firma ve fiyat araştırması yapmaktır. Çekici, lastikçi, çoklu çekici, vinç, oto tamirci

(597 kere okundu)
Oto Ekspertiz Dükkanı Nasıl Açılır?
Oto Ekspertiz Dükkanı Nasıl Açılır?

Oto ekspertiz hizmeti son zamanlarda en sık başvurulan kategoriler arasında yer almaktadır. Bu iş kolunda istihdam etmek için gerekli olan tüm detaylar ''Oto Ekspertiz Dükkanı Nasıl Açılır?'' başlıklı içeriğimizde sizleri bekliyor.

(265 kere okundu)