Lastik Ömrü | Oto Lastik Ömrü Kaç Yıl? | Lastik Ömrünün Bittiği Nasıl Anlaşılır?
Merhaba, Enyakin.com’a hoş geldiniz! Bugünkü yazımızda sizlerle hakkında çok fazla bilgi kirliliği olan bir konu hakkında konuşacağız. Evet, başlıktan da anlayacağınız üzere bugünkü yazımızın konusu lastik ömrü. Konu hakkında teknik bilgi sahibi olan/olmayan herkesin ortaya bir şey atmasıyla araç sahiplerinin doğru bilgiye erişmesi güç bir hâl alıyor. Oto lastik arayışındaysanız veya bu konular hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız yazımızı sonuna kadar okumanızı tavsiye ederiz. Sıfır oto lastik fiyatları ortada, bu durumda birçok araç sahibi çıkma lastik olarak da bilinen ikinci el lastiklere yönelmiş durumda. Ancak birçoğunun kafasını kurcalayan tek bir soru var: “lastik ömrü kaç yıl?”. Hemen bu soruya net bir şekilde cevap verelim. Ankara Ticaret Odası “Oto Lastiği Ticaret Meslek Komtiesi”nin yayınladığı son duyuruda uygun saklama koşullarında muhafaza edilmiş bir lastiğin ömrünün üretim tarihinden itibaren tam 10 yıl olduğu ifade edilmiştir.
Aracınızın mevcut lastiklerinde herhangi bir hasar, problem görmüyorsanız bile eğer on yılı doldurmuşlarsa mutlaka değiştirmelisiniz. “Lastik ömrünün bittiği nasıl anlaşılır?” diyorsanız da bunun cevabı lastiğinizin üzerindeki “DOT” ile başlayan kısımda saklı. Mesela 3506 ifadesi, lastiğinizin 2006 yılının 35. haftasında üretildiğini belirtir. Buradan yola çıkarak kullandığınız oto lastik için yaş hesaplaması yapabilirsiniz. Eğer 10 yılı aşmışsa hemen Enyakin.com aracılığıyla size en yakın mesafede bulunan oto lastikçi işletmesini bulup lastiklerinizi değiştirebilirsiniz. Oto lastik hizmetimiz için buraya tıklayabilirsiniz.
Genellikle çıkma lastik arayışı içinde olan araç sahipleri, alacakları lastiğin 1-2 yıllık olmasını ister. Bu anlamsız bir beklentidir ve ikinci el lastik arama süreci uzatmaktan başka bir işe yaramayacaktır. İkinci el lastik alırken ilk paragrafta belirttiğimiz on yıl kuralından yola çıkabilirsiniz. Lastiğin ömrünü doldurmamış olmasına ve görünürde bir hasarı olmamasına dikkat ederseniz hiçbir sorun yaşamadan gönül rahatlığıyla aldığınız lastiği kullanabilirsiniz.
Peki, neden on yılı doldurmuş lastiklerden uzak durmalısınız? Gelin birlikte bu sorunun cevabını irdeleyelim. Oto lastik markaları, ürettikleri lastikler için on yıllık garanti verirler. On yılı aşmış lastikler, garanti kapsamına girmeyecektir. Bu, birinci sebebimiz. İkinci ve en önemli sebep ise on yılı aşan lastiklerde görülen esnekliğin kaybolması durumudur. Aracınızla süratle yol aldığınız zaman lastiklerinizin esnek bir yapıda olması önem arz eder. Esnekliğini kaybetmiş bir oto lastik sürücüye sorun çıkarabilir, kazaya sebebiyet verebilir. Bu risklerden mütevellit oto lastik markaları, on yılı aşmış lastiklerin yenisiyle değiştirilmesi gerektiğini belirtir.
Bir lastiği güvenilir kılan ilk şey, tavsiye edilen lastik ömrü sınırını aşıp aşmamasıdır. Ancak sadece bu yeterli değildir. Lastiğin sürüş açısından güvenilirliği; araç sahibinin sürüş alışkanlıklarına, lastiklerin kullanıldığı bölgenin iklimine (aşırı sıcak/aşırı soğuk), lastiklerin kullanıldığı bölgenin yol koşullarına ve son olarak lastik için gerekli bakımların düzenli olarak yapılıp yapılmadığına bağlıdır. Tüm bu faktörler, oto lastik üzerinde fiziksel bir değişim yaratacaktır. Bakımsız kalmış, yıpranmış, uzun süre kullanılmış lastiklerde diş derinliğinde de değişim görülür. Bir oto lastik için belirlenen yasal derinlik sınırı 1,6 milimetredir. Şayet ikinci el lastik alıyorsanız bu sınırın altına inmiş lastikleri 10 yaşından az da olsalar almamanız önerilir.
Yukarıda değindiğimiz oto lastik bakımı, bir oto lastik tamircisi ile kolaylıkla yapılabilir. Bu bakım sırasında lastiğinizin mevcut fiziksel durumu incelenir. Aşınmanın miktarı, diş derinliğinin yasal sınırı aşıp aşmadığı, yol tutuş gücü gibi kontroller yapılır.
Gelin tüm bu bilgileri pekiştireceğimiz kısa bir soru cevap yapalım!
1. Lastiklerin raf ömrü kaç yıldır?
Bir oto lastik için raf ömrü üretildiği andan itibaren on yıldır.
2. 10 yılı doldurdu ama hala iyi durumda görünüyor, bir hasarı yok değiştirmeli miyim?
Evet, ne yazık ki değiştirmelisiniz. Buna yukarıda da değinmiştik lastiklerinizde görünürde bir hasar olmasa bile 10 yılın sonunda ciddi bir esneklik kaybı yaşarlar.
3. Lastiğimin kullanım süresini uzatmak istiyorum. Bu mümkün mü?
Elbette, mümkün. En önemli faktör lastiği “doğru” bir şekilde kullanmak. Bunun yanı sıra bir diğer önemli faktör ise seçtiğiniz lastiğin bulunduğunuz bölgenin iklimine ve yol koşullarına uygun olmasıdır. Aşırı soğuk, karlı bir bölgede yaz lastiğinin uzun ömürlü olmasını beklemek komik bir beklentidir.
Tırnak içinde belirttiğimiz “doğru” bir şekilde kullanmak kavramına da değinelim.
- Lastikleriniz her ay en az 1 psi basınç kaybetmektedir. Lastiklerinizin basınç durumunu düzenli olarak bir oto tamir lastikçisi bulup kontrol ettirmelisiniz ve gerekirse lastiklerinizi şişirmelisiniz.
- Lastiklerinizin rot-balans ayarlarını yaptırmalısınız. Rot-balans ayarlarının düzenli yapılması, lastik ömrünü uzatacağı gibi aynı zamanda sürüş güvenliğinizi de sağlayacaktır.
- Lastiklerinizde gözle görülür derecede bir hasar olup olmadığını kontrol ettirmelisiniz.
4. Lastiğimi tam olarak ne zaman değiştirmeliyim?
10 yılı doldurduysa ve yasal diş derinliği sınırı olan 1,6 mm’yi aştıysa vakit kaybetmeden size en yakın oto lastikçi ile irtibata geçip lastiği değiştirmelisiniz. Konumunuza en yakın oto lastikçi hangisi öğrenmek isterseniz Enyakin.com’un lastikçi servisinden yararlanabilirsiniz. Bunun dışında lastikte gözle görülür bir hasar varsa bir uzmana danışarak değişim mi yoksa onarım mı gerektiğine kanaat getirebilirsiniz.
5. Bir lastiğin ömrünü belirleyen faktörler nelerdir?
- Araç sahibinin sürüş alışkanlıkları,
- Lastiğin kullanıldığı bölgenin iklimine ve yol koşullarına uygunluğu,
- Lastiğin düzenli kontrol ve bakımlarının yapılma durumu
bu üç faktör lastiğinizin ömrünü uzatabilir de kısaltabilir de.
Evet, bu yazımızın da sonuna geldik. “Lastik ömrü kaç yıl” sorusuna cevap vererek başladığımız yazımızda lastiklerinizi ne sıklıkla ve hangi durumlarda değiştirmelisiniz sorusunu irdeledik. Çıkma lastik alacaksanız, illaki 1-2 yıllık olması gerekmediğine değindik ve bunun nedenlerini açıkladık. Lastik ömrü uzatmak isteyen araç sahiplerine önemli tavsiyelerde bulunduk. Bir lastiğinin ömrünü belirleyen faktörlere de değinerek yazımızı sonlandırdık. Başka yazılarda başka başlıklar altında buluşmak dileğiyle.
Sağlıklı günler, keyifli sürüşler dileriz.