Oto Lastikçi Dükkânı Nasıl Açılır? Dükkân Açmak için Gerekli Olan Detaylar

Oto lastikçi hizmeti son dönemlerde revaçta olan iş kolları arasında yer almaktadır. Artan araç trafiği de bu hizmete duyulan ihtiyacı artırmaktadır.

17 Şubat 2023, Cuma

Bu yazımızda sizler için, lastikçi dükkânı açmadan önce nelere dikkat etmeniz gerektiğini araştırdık.

Oto lastikçi hizmeti son dönemlerde revaçta olan iş kolları arasında yer almaktadır. Artan araç trafiği de bu hizmete duyulan ihtiyacı artırmaktadır. Bu yazımızda sizlere oto lastikçi açmak için gerekli olan belgelerden dükkân seçimine, kullanılacak ekipmanlardan personel ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağına dair pek çok konuda bilgi vermeye çalışacağız.

Oto Lastikçi Dükkân Maliyetleri

Hangi sektörde olursa olsun oto lastikçi açma maliyetleri ilk olarak araştırılan konular arasında yer almaktadır. Oto lastikçi açarken de her sektörde olduğu gibi bir dükkân ya da ofis kiralama / satın alma masrafları da olacaktır. Hangi ilin hangi ilçesinde bir dükkan açacağınıza göre fiyatlar değişiklik gösterir. Bunun yanı sıra sektör özelinde de bazı giderler ortaya çıkmaktadır.

Bunlardan bazıları;

  • Şirket açma maliyeti,
  • Ekipmanlar,
  • Personel giderleri,
  • Dükkan kirası,
  • Demirbaşlar olarak sıralanabilir.

Yukarıda yer alan tüm detayları nereden, kaç adet ve nasıl temin edeceğinize göre maliyetleri değişmektedir. Yine de ortalama bir fiyat bilgisi almak isteyenler için 2024 yılında lastikçi dükkanı açma maliyetinin minimum 350.000₺ - 500.000₺ aralığında olduğu bilinmektedir.

Bu sürece resmi kurumlardan alacağınız onaylar ve gerekli evrakların düzenlenmesi de birer maliyet olarak öne çıkmaktadır. Maliye kaydı, iş yeri ruhsatı, muhasebeci gibi giderleriniz olduğunu da düşünerek bu maliyetleri de dikkate almalısınız. Dolayısıyla yalnızca dükkân kiralayarak resmi bir işletme olabilmek mümkün değildir.

Oto lastikçi açmak için gerekli olan belgeler

Maliyetler konusunda da bahsettiğimiz gibi, lastikçi dükkânı açarken resmi süreçlerde de ödenmesi gereken bazı ücretler vardır. Örneğin, şirket kuruluşunda  ödenecek olan noter masrafları bunlardan bir tanesidir. Detaylı olarak hangi evrakların ve belgelerin gerekli olduğunu önceden bilerek, ilgili kurumlara başvuru yapmak da önemlidir.

Gerekli olan ve ibraz edilmesi gereken belgeler şu şekildedir;

  • Kimlik
  • Tapu fotokopisi / kira kontratı 
  • 2 adet vesikalık 
  • İmza beyannamesi
  • İkametgâh

Evrakları bir araya getirdikten sonra oto lastikçi açmak için gereken şahıs firmanızı kurabilirsiniz. Kısa süreli bir işlem olduğundan dolayı tüm sürece bir gününüzü ayırmanız yeterli olacaktır. Tüm başvuruları ve evrak teslimlerini yaptıktan sonra 2 - 3 gün içerisinde firmanız kurulmuş olacaktır.

Bir Lastikçide Olması Gereken Ekipmanlar

Oto lastikçilerde birçok farklı ekipman yer almak zorundadır. Hangi müşterinin neye ihtiyaç duyacağını bilmek imkânsızdır. Dolayısıyla her daim hazırlıklı olmanız lazımdır. Dükkânınızda, müşterilerinize daha iyi hizmet verebilmek için yer alması gereken demirbaşları sıralamak gerekirse;

  • Lastik basınç ölçer
  • Çıkma lastik
  • Takım çantası
  • Yeterli sayıda kriko
  • Havalı bijon
  • Hava kompresörü
  • Lastik takma makinası

Oto Lastikçi Personel Çalıştırma Maliyeti

Açacağınız oto lastikçide müşterileriniz arttıkça personel çalıştırma ihtiyacı da duyarsınız. Gelen işleri reddetmemek adına işinin ehli bir lastikçi ile çalışabilirsiniz. İşe alacağınız personele ödeyeceğiniz maaş için asgari ücret üzerinden ortalama bir hesaplama yapılabilir. 

Asgari ücret 2024 yılında 17.002₺ olarak belirlenmiştir. SGK ve işveren işsizlik sigorta primi (%2) gibi kalemler de eklendiğinde, asgari ücretin işverene maliyeti 23.502₺’dir. Alanında uzman bir lastikçi 20.000₺ - 35.000₺ aralığında çalışmaktadır. Asgari ücret oranında hesaplanan bu giderlerle birlikte, bir personele ödeyeceğiniz 20.000₺’lik bir maaşın size maliyeti ortalama 25.000₺ olacaktır. 

Bunun yanı sıra işveren olarak, devletten asgari ücret desteği de alabilirsiniz. Bu oran da yeni dönemde 700₺ olarak belirlenmiştir.

Lastikçi Dükkânına Nereden Çırak Bulabilirim?

Her iş kolunda olduğu gibi lastikçi işletmenizde de bir çırağa ihtiyaç duyulabilmektedir. Bu konuda, özellikle lastikçilik alanında eğitim almış olan çırak öğrencileri tercih edebilirsiniz. MESEM, bu ihtiyacınızı karşılayacak nitelikte öğrenciler yetiştirmektedir.

Peki nedir bu MESEM?

Kısaca bahsetmek gerekirse, öğrencilere meslek kazandırmak için açılan bir eğitim kurumudur.  Pek çok farklı alanda eğitim veren bu kurumda, Motorlu Araçlar Teknolojisi’nde de eğitimler verilmektedir. Örneğin, ‘’Ön Düzen Ayarcılığı ve Lastikçilik’’ eğitimi alan bir stajyer ile anlaşarak işe alabilirsiniz. Stajyerlere ödeyeceğiniz ücretler, okudukları sınıfa göre değişiklik göstermektedir. Aynı zamanda ödeyeceğiniz stajyer maaşları, MESEM tarafından yine işletmenize yatırılır.

Oto Lastikçi Dükkânı Nerede Açılır?

Lastik bakım ve onarım işi yapan firmalar için yol kenarında dükkân açmak iyi bir tercihtir. Örneğin, çevre yolu ve ana yollarda araç geçişleri oldukça fazladır. Nihayetinde en sık arızalar da buralarda yaşanmaktadır. Sizin de dükkânınızı bu ve benzeri konumlarda açmanız, iş hacminizi artırmanıza yarayacaktır.

Mahalle araları, ara sokaklar lastikçi dükkanları için daha lokal işler demektir. Dolayısıyla müşterilerinizin direkt olarak size ulaşabilmesi için dükkânınızı işlek bir yerde açmanız daha doğru olacaktır. Bunun yanı sıra birden fazla firmanın yer aldığı sanayi bölgeleri de lastikçi dükkânı açmak için ideal yerler arasındadır. Benzer sektörlerin bir arada olduğu sanayi siteleri, daha fazla müşteriye ulaşabilmeniz için kârlı lokasyonlardır.

Oto Lastikçiler Ne Kadar Kazanır?

Lastikçi dükkânı açmaya karar verdiğinizi kabul edelim. Ne kadar kazanacağınızı da merak ediyorsunuz. Gelin bunu bir örnekle açıklayalım. Günde 8 adet iş aldığınızı düşünelim. Bu işlerin 2 tanesi lastik tamiri, 3 tanesi de lastik satışı ve 3 tanesi de lastik değişimi olursa;

Binek otomobillerde 4 adet lastik değişiminin ücreti 5000-15.000 TL arasındadır. Buna ek olarak ağır vasıtaların lastik değişimlerinde de ücret artmaktadır. Biz yine de otomobilden hesaplayalım. Günde 3 adet ortalama fiyattan lastik değişim işi alsanız aylık olarak 100.000₺ kazanabilmeniz mümkündür.

Buna ek olarak lastik satışlarından da elde edeceğiniz kâr %10 civarındadır. Aylık 10 adet takım lastik sattığınızı düşünürsek 1 takımın ortalama fiyatı 8.000₺’dir. Dolayısıyla bu lastikler için harcadığınız işçilik ile beraber net karınız 20.000₺’yi bulabilir.

En çok kazanç elde edebileceğiniz diğer bir kategori de lastik tamiridir. Bir adet lastik tamirinin ortalama 250 – 500₺ olduğunu düşünürsek, günde 10 adet tamir işi alabilmeniz mümkündür. Bu işlemde kullanacağınız sibop ve yama gibi küçük maliyetleri de çıktığınızda, günde 2500₺’yi sadece lastik tamiri yaparak da kazanabilirsiniz. 

Bu makale toplam 15249 kez görüntülendi.
Oto Çekici İşi Yapmak İsteyenlere Öneriler
Oto Çekici İşi Yapmak İsteyenlere Öneriler

Merhaba, Enyakin.com’a hoş geldiniz! Bugünkü yazımızda oto çekici işi yapmak isteyenlerin mutlaka bilmeleri gereken birkaç önemli konuya değineceğiz.

(50492 kere okundu)
Oto Çekiciler Ayda Kaç Bin TL Kazanır?
Oto Çekiciler Ayda Kaç Bin TL Kazanır?

Herkese yeniden merhaba! Bugünkü yazımızda bir oto çekici firmasının aylık ortalama ne kadar kazandığını inceleyeceğiz. Bunu yapabilmek için de ortalama iş yapan bir oto çekicinin gelirlerini ve giderlerini de tek tek inceleyeceğiz.

(22347 kere okundu)
Oto Lastik Ömrü Kaç Yıl? | Lastik Ömrünün Bittiği Nasıl Anlaşılır?
Oto Lastik Ömrü Kaç Yıl? | Lastik Ömrünün Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Merhaba, Enyakin.com’a hoş geldiniz! Bugünkü yazımızda sizlerle hakkında çok fazla bilgi kirliliği olan bir konu hakkında konuşacağız. Evet, başlıktan da anlayacağınız üzere bugünkü yazımızın konusu lastik ömrü

(5761 kere okundu)
Çekici Fiyatları Nasıl Belirlenir?
Çekici Fiyatları Nasıl Belirlenir?

“Çekici” kavramı, araç sahiplerinin pek de sevdiği bir kavram değildir. Haksız da değiller aslında. Oto çekici hizmeti almak istiyorsanız muhtemelen aracınız, sizi hiç beklemediğiniz bir anda yolda bırakıp arızalanmıştır ya da bir kazaya karışmışsınızdır.

(3205 kere okundu)
Lastikçi mi Yoksa Mobil Lastikçi mi?
Lastikçi mi Yoksa Mobil Lastikçi mi?

Bugünkü yazımızda oto lastikçi hizmetini iki başlık altında inceleyeceğiz: sabit bir dükkânda hizmet veren lastikçi ve mobil lastikçi.

(2525 kere okundu)
Enyakın WhatsApp Destek Hattı
Enyakın WhatsApp Destek Hattı

Bugün size; çekici, oto lastikçi, vinç, yol yardım ve daha pek çok hizmeti almak istediğinizde sizin için en yakınınızda olan işletmeyi bulan ve bunu saniyeler içinde yapan WhatsApp destek hattımızdan bahsetmek istiyorum.

(1842 kere okundu)
Hesaplı Çekici Hizmeti Almanın Püf Noktaları
Hesaplı Çekici Hizmeti Almanın Püf Noktaları

Bir çekici hizmetinin fiyatını belirleyen ilk faktör aracınızın nerede olduğudur. Oto çekici fiyatları birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterir.

(1507 kere okundu)
Türkiye’de Bir İlk: “Enyakın Garaj”
Türkiye’de Bir İlk: “Enyakın Garaj”

Herhangi bir hizmet almak istediğimizde ilk yapacağımız şey firma ve fiyat araştırması yapmaktır. Çekici, lastikçi, çoklu çekici, vinç, oto tamirci

(749 kere okundu)
Oto Ekspertiz Dükkanı Nasıl Açılır?
Oto Ekspertiz Dükkanı Nasıl Açılır?

Oto ekspertiz hizmeti son zamanlarda en sık başvurulan kategoriler arasında yer almaktadır. Bu iş kolunda istihdam etmek için gerekli olan tüm detaylar ''Oto Ekspertiz Dükkanı Nasıl Açılır?'' başlıklı içeriğimizde sizleri bekliyor.

(605 kere okundu)
Lastiğim patladı ne yapmalıyım?
Lastiğim patladı ne yapmalıyım?

Aracınızda bir noktadan başka bir noktaya seyahat ederken en sık yaşanan problemlerden bir tanesi de lastik patlaması olacaktır. Böyle bir durumda öncelikle yapmanız gereken aracınızı güvenli bir noktaya almak olacaktır.

(49 kere okundu)